Dietetyka
Dietetyka
Wyróżniamy trzy podstawowe makroskładniki, z których powinny składać się odpowiednio zbilansowane posiłki. Dostarczanie białek, tłuszczów oraz węglowodanów w diecie pozwoli organizmowi funkcjonować prawidłowo i zapewni nam odpowiedni poziom
Czytaj dalej
Dietetyka
Niedoczynność tarczycy związana jest z niedoborem określonych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Ryzyko zachorowania na tę chorobę wzrasta wraz z wiekiem, choć pojawia się już ona u młodych osób.
Czytaj dalej
Dietetyka
Branża suplementów diety w Polsce w ostatnich latach rozwija się w bardzo dynamicznym tempie. Na rynku pojawiają się nowe preparaty, które często reklamowane są w telewizji lub przez
Czytaj dalej
Dietetyka
W ostatnim czasie coraz więcej osób stara się odżywiać regularnie i zdrowo. Nie każdy ma jednak czas na to, aby wszystkie posiłki przygotowywać sobie codziennie samemu. Z pomocą
Czytaj dalej
Dietetyka
W świetle szerokiej i nowoczesnej wiedzy dietetycznej, jaką obecnie posiadamy, zdrowe odżywianie nie powinno być najmniejszym problemem. Tymczasem ułożenie i trzymanie się idealnego jadłospisu wciąż jest sprawą utopijną.
Czytaj dalej
Dietetyka
Styczeń od zawsze kojarzony jest z postanowieniami noworocznymi. Dużo osób zaczyna dbać o siebie, chodząc na siłownię, inni decydują się przejść na dietę, aby zrzucić zbędne kilogramy, a
Czytaj dalej
Dietetyka
Myśl przewodnia diety ketogenicznej to sentencja – jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz. W przeważającej ilości przypadków jest wykorzystywana przy walce z nadprogramowymi kilogramami, ale można ją także wykorzystać
Czytaj dalej
Dietetyka
Zespół jelita drażliwego, którego przyczyn upatruje się w zaburzeniach układu nerwowego na osi mózg-jelita, diagnozowany jest coraz częściej. Ocenia się, że problem może dotyczyć od 5 do 20
Czytaj dalej
Dietetyka
Nie zawsze rezultaty diety są widoczne przez długi czas. W przypadku rygorystycznych diet, w czasie których przez długi czas przyjmowaliśmy niewystarczającą do zapotrzebowania energetycznego organizmu liczbę kalorii, możliwe
Czytaj dalej
Dietetyka
Rola tłuszczy w diecie nie zawsze była doceniana. Dziś już wiadomo, że tłuszcze są źródłem ważnych dla organizmu człowieka witamin i kwasów tłuszczowych, a ich spożycie powinno wynosić
Czytaj dalej