Zasady zdrowego odżywiania

Pragniesz w końcu zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę? Rozpocznij od zmiany złych nawyków żywieniowych. Dzięki temu szybko poprawisz swoje samopoczucie i wygląd. Od lat powtarzane błędy nie jest łatwo wyeliminować, ale drobnymi krokami można dojść do aktywnego i dobrego dla naszego organizmu trybu życia.

Healthy Pasta, Vegetables, Rice, Grain, Olive Oil, Seeds And Tom

 

Poniżej przedstawiamy dziesięć fundamentalnych zasad zdrowotnego odżywiania, które zalecane są przez dietetyków:

1. Regularne posiłki

Każdego dnia należy jeść 5-6 małych porcji o stałych porach. Przyzwyczajony organizm lepiej będzie trawił pokarm, co pozwoli uniknąć przybierania na wadze. Brak stałych pór prowadzi do magazynowania „zapasów” w związku z niedoborem określonych substancji.

2. Postaw na warzywa

Polska kuchnia bogata jest w dania mięsne, jednak tę monotonię żywieniową warto pożegnać. Zamiast kolejnej porcji wieprzowiny lub kurczaka przygotuj warzywną potrawkę. Dania jarskie są równie smaczne, a do tego bogate w składki ożywcze, witaminy i są lepiej przyswajalne. Po warzywnym obiedzie uczucie ciężkości nam nie grozi, a niski poziom kalorii pozwala na większą porcję.

3. Słodycze tylko w nagrodę

Czekolada to afrodyzjak i cenne źródło magnezu. Jest to jednak także wiele gramów tłuszczu. Dlatego można pójść na kompromis, jedząc dwie kostki ulubionej czekolady zamiast całej tabliczki. A ochotę na słodycze można w prosty sposób zaspokoić równie słodkimi owocami jak truskawki, brzoskwinie i banany, pełne niezbędnych witamin.

4. Pożegnaj się z używkami

Nikotyna niszczy nasze płuca, zatruwa wątrobę i osłabia cała organizm. Im szybciej rzucisz palenie, tym lepiej. Natomiast alkohol w umiarkowanej dawce jest wskazany. Lampka czerwonego wina do obiadu korzystnie wpłynie na trawienie. Jednak cała butelka doprowadzi do bólu głowy i mdłości, bo co za dużo, to nie zdrowo.

5. Jedz oczami

Aromatyczne potrawy, pięknie podane na kolorowych talerzach, przyozdobione świeżymi ziołami smakować będą równie dobrze jak wyglądać. Wygląd obiadu jest szczególnie ważny dla dzieci, które chętniej sięgną po „uśmiechnięte” warzywa.

6. Zrezygnuj z fast-foodów

Doba wydaje się być za krótka na wykonanie wszystkich zadań, dlatego posiłki jemy w barze z szybkim jedzeniem. Hamburgery, hot-dogi oraz kebaby zastąpiły tradycyjne obiady, jednak rzadko mają one coś więcej niż konserwanty. Pamiętajmy, że równie szybko dostaniesz pożywną i ciepłą zupę w barze mlecznym.

7. Zioła zamiast soli

Moc ziół na talerzu to lepsze trawienie, samopoczucie i odporność. Zamiast solić i zatrzymywać wodę w organizmie oprósz posiłek pachnącą bazylią, tymiankiem, miętą, rozmarynem lub oregano.

8. Woda zdrowia doda

Dwa litry wody mineralnej dziennie to recepta to sprawny metabolizm i zgrabną sylwetkę, bo powstrzymuje apetyt. Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną, a żadne przeziębienie nie będzie straszne.

9. Olej zastąp oliwą

Dobroczynnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego, bo oliwa z oliwek pełna jest witamin z grupy A, D, E, K oraz kwasów omega-3. Podobne właściwości wykazuje olej rzepakowy, który doskonale sprawdza się na patelni.

10. Bądź świadomy zawartości

Wiesz, co jesz? Kupując produktu spożywcze, czytaj etykiety i odkładaj daleko na półkę wszystkie artykuły napakowane konserwantami i spulchniaczami, a Twoja dieta będzie zdrowa i smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *