Sok z buraka usprawnia mózg
Nawet na emeryturze można cieszyć się wysoką sprawnością umysłu. Szkody, jakie w ludzkim umyśle wyrządza mijający czas, uda się spowolnić pijąc codziennie sok z buraka.
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Wake Forest w Północnej Karolinie na podstawie badań przeprowadzonych na grupie osób w wieku około 70 lat, udowodnili, że dieta bogata w azotany powoduje większą sprawność mózgu nawet w starszym wieku. Azotany bowiem, które trafiają do organizmu przekształcane są w azotyny. Azotyny z kolei tworzą tlenek azotu. A ten prowadzi do korzystnego rozszerzenia naczyń krwionośnych, udrożnia je, dzięki czemu poprawia się krążenia, a do mózgu dociera większa ilość tlenu.
Jak sugerują naukowcy odpowiedni poziom ukrwienia i dotlenienia mózgu można zapewnić sobie pijąc już pół litra soku z buraka dziennie. Azotany są zawarte również m.in. w kapuście, szpinaku i selerze, zatem ich spożywanie jest jak najbardziej wskazane. Dostarczenie odpowiedniej dawki warzyw bogatych w azotany przyczynia się do spowolnienia demencji i zapewnienia długotrwałej sprawności intelektualnej.