Jak zadbać o odporność jesienią?

Początek astronomicznej jesieni już za nami, zatem czas najwyższy zadbać o odporność organizmu, aby w czasie słoty nie dopadła nas grypa czy przeziębienie. Jak dbać o odporność organizmu jesienią – o tym poniżej.

Aby uniknąć kataru czy innej infekcji w czasie jesiennej słoty, należy skutecznie zadbać o odporność naszego organizmu. Niemal każdy z nas przygotowuje się na nadejście tzw. sezonu grypowego, choć każdy robi to na swój sposób.

Do najczęściej stosowanych sposobów podniesienia odporności jesienią zaliczamy:

  • spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, a także ryb, nasion słonecznika, które bogate są w kwasy omega-3 i omega-6,
  • dodanie do diety imbiru, miodu i innych dobrodziejstw z pasieki, owoców czarnego bzu, czosnku, porów oraz cebuli, kapusty, brokułów, które są niezwykle skuteczne w walce z infekcjami i w zapobieganiu im,
  • dostarczanie organizmowi większej dawki witaminy C (także w postaci preparatów witaminowych),
  • unikanie hałasu oraz stresu,
  • spora dawka ruchu, chociażby w postaci codziennych spacerów,
  • wysypianie się,
  • zwiększenie dawki cynku, który znajdziemy w pestkach dyni i słonecznika, cielęcinie, orzechach, owocach morza, ziarnach zbóż, drobiu, żółtkach jaj, cebuli, czosnku,
  • ubieranie się na tzw. cebulkę, czyli warstwowo – stosownie do pogody,
  • przyjmowanie probiotyków, przede wszystkim w naturalnej postaci – jogurtów, kefirów.
Jak dbać o odporność jesienią

fot. La_Vanda/bigstockphoto.com

Aby zwiększyć odporność, należy zatroszczyć się o prawidłową dietę, która ma największy wpływ na nasz układ immunologiczny, kształtując skład flory bakteryjnej jelit. Warto zatem pamiętać o tym, że spożywanie cukru obniża naszą odporność. W walce z przeziębieniami oraz wirusami pomogą nam niezawodne w tej kwestii warzywa, czyli przede wszystkim cebula, czosnek, por, kapusta, sezonowa dynia, a także owoce – cytrusy, acerola, jabłka, czarny bez. Dzieciom dodatkowo można podawać tran, a także soki, najlepiej własnej roboty, z malin, czarnej porzeczki, aloesu, czarnego bzu i dzikiej róży.

Ogromne znaczenie w prawidłowym dbaniu o odporność jesienią ma też przebywanie na świeżym powietrzu. Zaleca się, aby na spacery, bieganie czy jazdę na rowerze przeznaczać każdego dnia przynajmniej dwie godziny. Albowiem oddychanie chłodnym powietrzem bardzo skutecznie stymuluje odporność oraz dotlenia organizm. Ponadto naturalne światło słoneczne przyczynia się do wytwarzania niezwykle potrzebnej szczególnie w czasie chłodniejszej pory roku witaminy D. Dlatego też nie rezygnujmy ze spacerów bądź innej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu nawet w zimne czy deszczowe dni.

Pamiętajmy także o tym, że gdy promienie słoneczne nie ogrzewają nas tak jak latem czy wiosną, warto pomóc sobie w wydzielaniu stymulujących nasz układ odpornościowy endorfin, czyli po prostu częściej się śmiać. W końcu śmiech to zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *