Garcinia cambogia

Co jakiś czas w branży spożywczej pojawia się nowa, egzotyczna roślina, której właściwości mają mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie i masę ciała. Dość nowym odkryciem, o którym jest głośno w Europie, jest Garcinia cambogia, inaczej tamaryndowiec malabarski, pochodzący z Indonezji oraz uprawiany również w Afryce Zachodniej i niektórych rejonach Azji. Niemniej Hindusi już od wieków wykorzystują tę roślinę do leczenia różnych dolegliwość, głównie sercowych, trawiennych oraz reumatycznych.

Owoce garcinia cambogia mają kwaśny smak i przypominają niewielką, żółtą dynię. W ostatnim czasie prowadzone są szczegółowe badania odnośnie wpływu owoców na masę ciała.

Garcinia cambogia jest źródłem kwasu hydroksycytrynowego HCA, które znajdują się również w cytrusach i pozytywnie wpływają na metabolizm. Dlatego też ekstrakt z owoców znajduje się w wielu preparatach odchudzających.  Kwas hydroksycytrynowy zmniejsza apetyt, obniża poziom cholesterolu oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Ponadto pobudza produkcję serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.

Należy jednak zwrócić uwagę, że choć badania nad tamaryndowcem malabarskim są prowadzone już od lat, nie dały one jak dotąd jednoznacznych wyników. Potrzebne są więc dalsze badania, by potwierdzić jego działanie.

Bennystock/bigstockphoto.com

Oprócz tego garcinia cambogia jest bogatym źródłem witaminy C, chroniącej przed wolnymi rodnikami, Zawiera także ksantony, które wzmacniają działanie witaminy C. Z kolei garcinol przeciwdziała dolegliwościom układu pokarmowego.

Istnieje kilka przeciwwskazań co do stosowania garcinia cambogia jako środka odchudzającego czy leczniczego. Nie jest ona wskazana dla osób z zaburzeniami odżywiania, takimi jak anoreksja czy bulimia. Nie może być przyjmowana też przez osoby chore na Alzheimera, Parkinsona oraz demencję.

Świadome i rozważne zażywanie suplementów pozwoli uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych, które mogą wystąpić w wyniku zażycia zbyt dużej dawki określonego środka.Należy pamiętać, że dopuszczalna dzienna dawka to 3000 mg wyciągu z owoców. Poza tym, choć garcinia cambogia znajduje się w gronie substancji uznanych za bezpieczne, jej stosowanie powinno być omówione z lekarzem.

Trzeba też zwrócić uwagę, że wszelkie suplementy i spalacze tłuszczu powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej apteki stacjonarnej. Poza tym nie zastąpią one zbilansowanej diety połączonej z odpowiednią dawką ruchu – mogą co najwyżej działać wspomagająco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.