Jak powinni odżywiać się diabetycy?

Na cukrzycę choruje coraz więcej osób, głównie z powodu wiążącej się ze złym odżywianiem otyłości. Diabetycy, czyli osoby cierpiące na cukrzycę, muszą stale kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ wahania glukozy powodują hiperglikemię lub hipoglikemię. Dieta zatem w tym przypadku jest niezbędnym elementem leczenia. Jak powinna wyglądać dieta cukrzyka – o tym poniżej.

 

Dieta dla diabetyka

 

Zbilansowany i dobrze skomponowany jadłospis diabetyka pomaga chronić nie tylko przed wahaniami cukru we krwi, ale również przed nadwagą oraz powikłaniami w tej chorobie, jakimi są m.in. tzw. stopa cukrzycowa, choroba wieńcowa, jaskra, uszkodzenia nerek czy trudno gojące się rany. Osoby chore na cukrzycę powinny stosować taką dietę, w której występują produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli zawierające jak najmniej cukrów prostych.

Główne zasady w diecie cukrzyka to:

  • spożywanie 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, optymalnie co 3-4 godziny (brak wahania poziomu glukozy między posiłkami oraz chęci podjadania),
  • ograniczenie spożycia tłuszczów, głównie odzwierzęcych typu masło, śmietana, pasztet oraz produktów bogatych w izomery trans (twarde margaryny, wyroby cukiernicze),
  • wprowadzenie do jadłospisu ryb (łososia, dorsza, morszczuka, pstrąga), oliwy z oliwek, orzechów, nasion słonecznika, które są bogate w kwasy omega-3 oraz omega-6 i zmniejszają ryzyko zawału, działając przeciwzakrzepowo,
  • posiłki należy tak komponować, aby każdy z nich składał się z węglowodanów i skrobi (mają niski indeks glikemiczny), warto jeść makaron pełnoziarnisty, chleb graham i żytni, ryż brązowy i dziki, kasze,
  • spożywanie 5 porcji warzyw oraz owoców o niskim poziomie glikemicznym (marchew, kapust, brokuły, buraki, jabłka, truskawki, porzeczki, maliny, morele, wiśnie, kiwi, fasola, groch, czosnek); zawarty w nich błonnik spowalnia wchłanianie cukru do jelit; obróbka termiczna owoców i warzyw często podnosi ich indeks glikemiczny,
  • nigdy nie wolno rezygnować ze śniadania, przyspieszającego metabolizm oraz regulującego poziom glukozy we krwi,
  • zachowywać dietę wysokobiałkową i nisko tłuszczową w celu poprawy wyrównania glikemii oraz szybkiego zmniejszenia masy ciała (uwaga jednak na nadmiar białka, gdyż może pogorszyć się funkcjonowanie nerek oraz wątroby), dzięki czemu zapobiega się nadciśnieniu krwi prowadzącemu do udaru czy uszkodzenia nerek,
  • należy wybierać te produkty mleczne (jogurt, kefir, biały ser), które mają obniżoną zawartość tłuszczu i nie mają cukru,
  • wykluczenie z diety słodyczy, syropów, soków, miodów, dżemów,
  • zrezygnowanie ze spożycia alkoholu, który powoduje hipoglikemię, prowadzącą do śpiączki cukrzycowej,
  • zakaz smażenia czy duszenia z tłuszczem,
  • picie 2 litrów wody i zielonej herbaty,
  • ograniczenie soli.

Oprócz powyższej diety diabetycy muszą postawić również na ruch oraz regularne przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza. Przestrzeganie tych trzech punktów zapewni im załagodzenie objawów cukrzycy i całkowite wyeliminowanie powikłań w tej chorobie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.