Dieta w profilaktyce nowotworowej

Dieta w profilaktyce nowotworowej jest niezwykle istotna, gdyż żywność w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Właściwie skomponowany jadłospis zmniejsza ryzyko pojawienia się groźnych komórek rakowych. Każdego roku specjaliści do spraw żywieniowych oraz onkolodzy pracują nad stworzeniem najbezpieczniejszej diety, której przestrzeganie chronić będzie przed nowotworami. Wyniki tych badań są szczególnie ważne w dobie rozprzestrzeniania się chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się nowotwory różnych narządów.

 

Fresh Organic Vegetables In Wicker Basket In The Garden

 

Co wykluczyć z jadłospisu?

Pierwszym warunkiem diety antynowotworowej jest lekkostrawność. Różne źródła podają, że to otyłość w nawet siedemdziesięciu procentach jest przyczyną raka, zwłaszcza w przypadku nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego, prostaty oraz macicy. Oznacza to, że z naszego codziennego menu powinny zniknąć tłuszcze zwierzęce oraz cukier. W zamian warto włączyć tłuszcze roślinne, ryby, owoce, warzywa oraz gruboziarniste pieczywo. Niezbędne są też tłuszcze omega-3, których źródłem są makrele, sardynki oraz oliwa z oliwek. Kolejnym krokiem jest rezygnacja z soli, która w nadmiarze zwiększa ciśnienie krwi i może mieć wpływ na występowanie zawałów serca oraz raka żołądka.

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka?

Z organizmu trzeba pozbyć się wolnych rodników, których obecność zwiększa ryzyka pojawienia się nowotworu. W tym celu należy regularnie uzupełniać dawki witaminy A, C, E. Ponadto korzystnie wpływa karoten, magnez oraz selen, związki te znajdziemy w bananach, burakach, marchwi, czarnej porzeczce i czekoladzie. Nie można również zapomnieć o dobroczynnym wpływie zielonej herbaty, która bogata w przeciwutleniacze, chroni przed rakiem. Napojem na czarnej liście diety antyrakowej jest natomiast piwo. Znaczenie lepiej sięgnąć po lampkę czerwonego wina, gdyż ten rodzaj alkoholu w umiarkowanej dawce działa ochronnie. Warto również pić napary ziołowe, m.in. z dzikiej róży, głogu, pokrzywy.

Najwięcej cennych produktów spożywczych, które działają antyrakowo, znajdziemy w dziale warzywnym. Owoce i warzywa można jeść bez obaw o wagę i jednocześnie zabiegać chorobie. Bogate w flawonoidy, indole i fenole, czyli związki hamujące powstawanie komórek nowotworowych, są np. pomidory, brokuły, winogrona, cytrusy oraz kapusta. Pomidory również zawierają karotenoid, których jedzenie w znacznym stopniu zmniejszenia ryzyko wystąpienia raka prostaty. Wystarczy dziesięć owoców tygodniowo, by prawdopodobieństwo zachorowania zmalało o niemal połowę.

Bardzo ważne w profilaktyce antyrakowej są antyoksydanty. Z tego powodu polubić należy grant, egzotyczny owoc blokuje bowiem rozwój komórek nowotworu prostaty u mężczyzn oraz raka piersi u kobiet. Podobne właściwości ma orientalna przyprawa – kurkuma, która niszczy groźne komórki nowotworowe. Na koniec nie można zapomnieć też o znanych od wieków naturalnych lekach, czyli czosnku i cebuli. Zawarte w nich pochodne siarki chronią przed nowotworem żołądka i jelita grubego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.