Dieta w celiakii

Celiakia jest chorobą trzewną, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. Cierpiąca na tę chorobę osoba musi bezwzględnie wyeliminować ze swojej diety wszystkie pokarmy zawierające gluten. W przeciwnym razie w jej krwi wytworzą się przeciwciała tTG i EmA, powodujące uszkodzenia kosmków jelitowych. Na czym dokładnie polega dieta w celiakii – o tym poniżej.

Dieta bezglutenowa

fot. radubalint/bigstockphoto.com

Podstawą terapii w celiakii jest stała, ściśle przestrzegana dieta wykluczająca produkty spożywcze zawierające gluten (mieszaninę białek roślinnych, występującą w w ziarnach niektórych zbóż, np. w życie, pszenicy i jęczmieniu). Jedynie takie postępowanie żywieniowe zapobiegnie nowotworom jelita cienkiego czy chorobom o podłożu autoimmunologicznym, na które często zapadają chorzy na celiakię. Należy pamiętać o tym, żeby jadłospis chorego na celiakię był odpowiednio urozmaicony oraz możliwie zbliżony do menu osób zdrowych z zastąpieniem produktów zawierających gluten tymi bezglutenowymi.

Pokarmy zakazane w diecie osób chorych na celiakię to:

  • wszelkie mąki glutenowe (pszenna, razowa, żytnia, orkisz, jęczmień),
  • pieczywo zwykłe i chrupkie,
  • makarony zrobione z zabronionych mąk,
  • kasze: jęczmienna (tj. mazurska, perłowa, pęczak), kuskus i manna,
  • musli,
  • otręby pszenne i owsiane, a także zarodki pszenne,
  • płatki: jęczmienne, żytnie, pszenne i owsiane,
  • kawa zbożowa oraz kakao owsiane,
  • opłatki komunijne i komunikanty,
  • gumy do żucia,
  • lody z automatu,
  • kiełbasy gorszego gatunku,
  • pasztety, parówki, kaszanki oraz salcesony (przy ich produkcji dodaje się często bułkę pszenną bądź kaszę mannę),
  • wyroby z dodatkiem słodu,
  • sosy pomidorowe ze słoika,
  • sucharki, biszkopty, wafelki, inne ciasta z mąk glutenowych i paluszki,
  • produkty zawierające skrobię pszenną lub skrobię modyfikowaną (E1422) albo syrop skrobiowy,
  • batony, czekolady oraz czekoladki nadziewane bądź z łomem waflowym, chałwy, chipsy, cukierki nadziewane,
  • konserwy mięsne i rybne,
  • panierowane półprodukty, koncentraty zup oraz sosów,
  • zwykły proszek do pieczenia i tradycyjne budynie,
  • jogurty, które zawierają skrobię modyfikowaną nieznanego pochodzenia.

Warto również wyeliminować ostre przyprawy, a także tłuszcze zwierzęce i żelki, galaretki. Należy też uważać na alkohole i glutaminian sodu, gdyż mogą zawierać gluten. Osoby chore na celiakię muszą czytać etykiety kupowanych produktów spożywczych, bo tam znajdują się informacje o tym, czy zawierają one gluten.

Wśród dozwolonych czy zalecanych produktów znajdziemy: kasze i mąki z kukurydzy, amarantusa, ryżu, ziemniaków, soi, soczewicy, tapioki, sago, prosa i kasztanów; kakao naturalne, cukier, miód, siemię lniane, mleko i jego przetwory, warzywa oraz owoce, herbaty, makarony i pieczywo bezglutenowe (ze znakiem przekreślonego kłosa), drożdże, czystą żelatynę, mięsa i wędliny szlachetne, sodę oczyszczoną.

Dieta bezglutenowa stosowana u osób z celiakią może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, głównie żelaza, błonnika, kwasu foliowego, cynku i magnezu. Dlatego zawsze warto sięgnąć po porady dietetyka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *